Tudták?

Van a fokhagymának világnapja!

Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény megérdemli szerintünk, hogy szenteljünk neki egy cikket. Ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

 

Kezdjük rögtön hosszan sorolható tulajdonságaival: antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, gyomor és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától védő, béltisztító. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a fokhagyma a zöldségek és fűszerek királya. De talán még ennél is meggyőzőbb, hogy sütve, főzve és nyersen is teljesen más ízt ad – nincs étel amit fel ne dobna.

 

Amilyen büdös, olyan egészséges és ezt nem tegnap óta tudja az emberiség: a fokhagyma a legrégebb óta használt fűszernövényünk, hatezer éve esszük az ízéért és egészségmegőrző hatásáért. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, vámpírellenes hatásáról is elhíresült a növény.

A történelemben számtalan alkalommal tulajdonítottak csodás hatást a Közép-Ázsiából származó növénynek. A régi füves könyvekben például azt állították, hogy képes meggyógyítani a boszorkányság által előidézett impotenciát. A görög atléták a versenyek előtt, a katonák pedig az ütközetek előtt egyfajta teljesítményfokozóként szedték.A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek, fertőtlenítő hatása miatt.

 

Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni, különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A hatezer év alatt, amióta az életünk része, hatszáz alfaja alakult ki.

Ezért hát április 19-én ünnepeljük a fokhagymát!

Forrás: sulihalo.hu; kidsnews.hu